Röölään kokoonnuttiin muistelemaan Hankan Hillaa


Röölän kylähuone täyttyi viime torstaina taas viimeistä paikkaa myöten. Iso joukko Rymättylän vanhoja ja nykyisiä asukkaita ja mökki-rymättyläläisiä kokoontui muistelemaan Hilla Laaksoa eli Hankan Hillaa. Tämä vaatimattomissa oloissa asunut aaslalainen emäntä tarkkaili ympäröivää elämää herkemmin kuin muut kyläläiset. Lisäksi hänellä oli vilkas mielikuvitus ja terävä kynä. Koko elämänsä Hilla kirjoitti havaintonsa ja ajatuksensa muistiin.  Hillan poika Hannu muisteli, miten koti oli täynnä äidin  kirjoittamia papereita, ”niitä oli muovipusseittain”. Hilla kirjoitti tarinoita, kronikoita ja runoja. Hän myös julkaisi kaksi runokirjaa, joissa on sekä romanttisia että raskaita säkeitä. 


Raija Saarinen muisti Hillan iloisena ja tyytyväisenä naapurina, jonka kanssa hän teki monet yhteiset reissut Turkuun, Lappiin ja Välimerelle. Hillan pitkäaikainen ystävä Harri Räikkä toi esiin Hillan monipuolista tuotantoa. Hän luki Hillan hilpeää Hirvipeijais-kronikkaa ja elämänfilosofisia runoja. Myös Kaj Ahvas luki Hillan elämäntarinaa ja meheviä sutkautuksia. Hillan runoista on myös sävelletty useita lauluja. Janne Narvio muisteli, millaista oli säveltää Hillan lyriikkaa.


Illan aikana tuli selväksi, että Hilla on jättänyt syvät jäljet monen pitäjäläisen mieliin. Hän löysi elämän salaisuuden ja voiman kotisaarellaan. Hannu Laakso muisteli, miten hän lapsena ihmetteli myrskysäällä äitiään. ”Aina kun oli kova tuuli, lähti äiti rannalle. Hän istui pitkään rantakalliolla ja katseli myrskyävää merta. Ja ukonilmalla äiti kiipesi aina vuorelle.”


Kaija Saarni